Pocetna / Seoski turizam

Seoski turizam

U sklopu antropogenih turističkih vrednosti ističu se ambijentalne vrednosti sa lako prepoznatljivim, stilski definisanim arhitektonskim i umetnički osmišljenim celinama.
Ambijentalne turističke vrednosti su najčešće pojedini delovi naselja, parkovi, kulturno-istorijski objekti, stare i savremene celine.
Značajni su za svako mesto, imaju komplementarnu turističku vrednost i valorizuju se zajedno sa drugim prirodnim i antropogenim turističkim privlačnostima u neposrednom okruženju. Utiču na obogaćivanje turističke ponude i raznovrsnost sadržaja turističkog boravka.

Posebnu turističku privlačnost čine stare kuće, građene pre stotinu i više godina. To su kuće koje su građene u starom srpskom patrijarhalnom stilu ili u tursko orijentalnom stilu.
Kuće su od ćerpiča ili tugle, neke i od dasaka a mahom su pokrivene ćeremidama. Gornji sprat se zove čardak. Najposećenije su etno kuća u Orljanu i etno kuća u selu Rusna. Etno kuća u selu Rusna sadrži bogatu kolekciju starih predmeta. Etno kuća je u privatnom vlasništvu. Nalazi se na udaljenosti od 25km od Niša. Zbog svog planinskog predela Rusna je veoma pogodna za razvoj ruralnog turizma.